Thema: oogst, bewaring en verwerking

Op Kennisakker.nl is informatie zo goed mogelijk toegewezen aan gewassen en thema's.

Hieronder ziet u alle informatie over het thema oogst, bewaring en verwerking weergegeven. Via de tabs kunt u kiezen voor alleen tips, artikelen, onderzoeken, enz.

Abonneren op Kennisakker - Oogst, bewaring en verwerking - alle items
07-07-2014 | Kennisdocument

Maaimeststoffen zijn gewassen die speciaal geteeld worden om te dienen als meststof voor een ander gewas. In deze deskstudie zijn de mogelijkheden en voordelen benoemd.

23-12-2013 | Kennisdocument

Het MMM wil graag dat alle partijen verder aan de slag gaan met de kennis en het materiaal wat in de afgelopen periode is verzameld en opgebouwd. Naast brochures, artikelen e.d. is besloten om aan intermediaren, akkerbouwers en andere geïnteresseerden een powerpointpresentatie over de diverse thema’s binnen het MMM ter beschikking te stellen.

Het gaan dan om de thema's:

19-11-2013 | Tip

We constateren op dit moment dat er partijen aardappelen kieming vertonen ondanks een MH-behandeling afgelopen groeiseizoen. Ook bij traag kiemende rassen zoals Agria en Markies. De kiem verdikt niet maar loopt verder uit. Is dit ook de situatie bij u in de bewaring? Dan adviseren wij om op een droog product direct te starten met gassen, ongeacht de producttemperatuur.

29-10-2013 | Tip

Door het warmere weer met vooral hoge nachttemperaturen was het drogen/inkoelen van aardappelen lastig. Bovendien kan rot zich makkelijker uitbreiden bij hogere temperatuur. Rassen met problemen zijn Fontane, Ramos, Lady Olympia en Agria. In de loop van deze week worden vooral de nachttemperaturen lager, dus meer droogmogelijkheden.

15-10-2013 | Tip

De aardappelen die vóór de (hevige) regen van half oktober zijn gerooid, zijn vaak onder redelijk droge omstandigheden ingeschuurd. Het gevolg hiervan is dat er in veel cellen weinig grond tussen de aardappelen zit. Uit gewichtsverliesmonsters vanuit het verleden blijkt dat dit een situatie is waarbij er snel meer gewichtsverlies en drukplekken optreden.

26-09-2013 | Tip

Let bij een schimmelbestrijding in suikerbieten op de verschillende veiligheidstermijnen:

26-09-2013 | Tip

“Weet wat je hebt”, dat is het uitgangspunt voor loofdoding en inschuurplanning.

16-09-2013 | Tip

In de praktijk zien we goede resultaten van het vloeibaar behandelen tijdens inschuren. Daarbij kan Gro-Stop Ready e.a. (150 ml/ton) onverdund toegepast worden. De producten Gro-Stop Basis e.a. (60 ml/ton) bij voorkeur toepassen in een verhouding van 1:2 met water. Middelen als Gro-Stop Ready geven het minste/geen vetaanslag op apparatuur.

09-09-2013 | Tip

Wat zijn dit jaar extra aandachtspunten bij de oogst:

03-09-2013 | Tip

Voor loofdoding is 2-4 ltr Reglone/diquat, 1 ltr Spotlight Plus, 0,8 ltr Quickdown + 2 ltr olie en 2-3 ltr Finale SL 14 e.a. beschikbaar. Het middel en de dosering is afhankelijk van de mate van afrijping van het gewas. Gewassen die een heel eind op retour zijn (minder dan 50% groen) kunnen nu nog gespoten worden met 2-2.5 ltr. Reglone/diquat.

28-08-2013 | Tip

De grond in de aardappelrug is op veel plaatsen redelijk ver uitgedroogd. Kunt u geen bal van deze grond meer maken, dan is loofvernietiging met hoge doseringen diquat (o.a. Reglone) gevaarlijk in verband met naveleindrot.

25-07-2013 | Tip

De laatste jaren zijn er goede ervaringen opgedaan met het gebruik van MH in aardappelen als kiemremmer. Afwegingen om het middel in te zetten zijn:

14-03-2013 | Tip

Als o.a. de bakkleur achteruit blijkt te gaan, kan dit een aantal oorzaken hebben:

20-11-2012 | Tip
Het aandeel tarra is dit groeiseizoen flink hoger dan andere jaren. We constateren meer groeischeuren, vreterij en duidelijk meer groen. De ervaring leert dat ‘slechte verrassingen’ bij de levering van aardappelen voor beide partijen zeer vervelend zijn, zeker bij het huidige prijsniveau.
07-11-2012 | Tip
Blijf goed controleren op vochtigheid én kwaliteit van de partij. Vanwege de vaak groener ingeschuurde uien is een langer proces van voldoende nadrogen nodig. Helaas lijkt de kwaliteit van enkele partijen nu tegen te vallen. Zowel koprot als bacterie-aantastingen worden nu zichtbaar. Pel voor een goede controle regelmatig uien volledig open!

Pagina's

Abonneren op Kennisakker - Oogst, bewaring en verwerking - onderzoek

Pagina's

Abonneren op Kennisakker - Oogst, bewaring en verwerking - artikelen

Pagina's

Abonneren op Kennisakker - Oogst, bewaring en verwerking - brochures
Abonneren op Kennisakker - Oogst, bewaring en verwerking - tips

Pagina's

Abonneren op Kennisakker - Oogst, bewaring en verwerking - nieuws