Thema: beheersing insekten, slakken en virussen

Op Kennisakker.nl is informatie zo goed mogelijk toegewezen aan gewassen en thema's.

Hieronder ziet u alle informatie over het thema beheersing insekten, slakken en virussen weergegeven. Via de tabs kunt u kiezen voor alleen tips, artikelen, onderzoeken, enz.

Abonneren op Kennisakker - Beheersing insekten, slakken en virussen - alle items
03-04-2015 | Artikel

Vreterij in Nederlandse consumptieaardappelen staat in een toenemende belangstelling. De aanname is dat het probleem toeneemt, maar de werkelijke omvang van de schade is onbekend. Ook zijn de oorzaken van de aangetroffen gaten vaak niet helder; gaat het om vreterij, aantasting of mechanische schade? Het doel van dit project is om de omvang van de problematiek en de oorzaken van “vreterij” in...

01-04-2015 | Artikel
Brancheorganisatie Akkerbouw lanceert Akkerbouwplaza

Vanaf heden is de website Akkerbouwplaza te bezoeken.

24-03-2014 | Kennisdocument

In het teeltseizoen 2011 is door DLV Plant en proefboerderij Rusthoeve een proefveldonderzoek opgestart om de schadedrempel van bladluizen in consumptieaardappelen vast te stellen. Door de hoge frequentie van grote hoeveelheden neerslag in de maanden juli en augustus waren er zo goed als geen luizen in de proef aanwezig. Om deze reden is dan ook besloten de proef vroegtijdig te beëindigen.

19-11-2013 | Tip

In wintergraan, graszaad en koolzaad zijn slakken tussen 1 september  tot en met 31 december op gronden > 25% afslibbaar te bestrijden met 12989 N Brabant Slakkendood en 12990 N Caragoal slakkenkorrels. Maximaal 2 x per teelt toepassen. Dosering van beide middelen: 7 kg/ha.

22-07-2013 | Tip

De luizen in zetmeelaardappelen beginnen toe te nemen. Vooral op percelen waar geen Vydate onder ligt beginnen luizen te komen. Maar ook in vroege percelen komen luizen voor. Controleer hierop en indien er meerdere luizen per blad voorkomen en of regelmatig kolonies, spuit dan met 0.15 ltr Calypso of 0.25 kg Gazelle of 0.3 kg Plenum of 0.16 kg Tepekki.

03-07-2013 | Tip

We zien een uitbreiding van bladluizen in tarwe. Controleer uw gewassen op voorkomen van luizen. Zodra na de bloei meer dan 70% van de halmen bezet is met luis is een bestrijding noodzakelijk. Wacht niet tot gewas helemaal onder luis zit, anders is de schade door honingdauw erg groot. Voer indien nodig een bestrijding uit met 0,15 - 0,25 kg Pirimor of 0,14 kg Teppeki.

20-06-2013 | Tip

In veel percelen suikerbieten komen we momenteel aantasting en eieren tegen van de bietenvlieg. De eieren zijn klein, langgerekt, wit en liggen in pakketjes van 1-4 aan de onderkant van het blad (vaak de oudste). De larven kruipen in het blad en veroorzaken vooral forse bladschade. De werking van de zaadinsecticide (o.a. Poncho) lijkt al uitgewerkt.

02-10-2012 | Kennisdocument

Slakkenschade in aardappelen leidt incidenteel tot afkeuring of verlaging van de opbrengstprijs. Dit betekent een flinke schadepost voor de getroffen telers, blijkt uit onderzoek naar de verspreiding en aantallen van slakken en het aantal schademeldingen in 2009 tot en met 2011. Slakkenschade in aardappelen is een duidelijk voorbeeld van een probleem waar juist voorspelling uitkomst biedt om...

04-07-2012 | Tip
Voor bestrijding van coloradokevers en larven in aardappelen is dit jaar nieuw toegelaten het middel Coragen (DuPont). De traditionele middelen die we gebruiken om coloradokevers te bestrijden (Calypso, Gazelle en de pyrethroïden) doden, naast luizen, ook veel natuurlijke vijanden van luizen (de pyrethroïden doden niet de moeilijke soorten).
21-06-2012 | Tip
Voor bestrijding van coloradokevers en larven in aardappelen is dit jaar nieuw toegelaten het middel Coragen. De traditionele middelen die we gebruiken om coloradokevers te bestrijden (Calypso, Gazelle en de pyrethroïden) doden ook luizen, maar ook veel natuurlijke vijanden van luizen in een aardappelgewas. Binnen een FAB-aanpak is dit een groot nadeel.
31-05-2012 | Tip
Houd voor de bontgevoelige rassen in deze periode een kort interval aan met minerale virusolie; ook bij gebruik van Actara aan de basis. Ga door tot u minimaal 2 selectieronden heeft gehad. Gebruik bij de bontgevoelige rassen 4-7 liter minerale virusolie per ha per week. Bij snelle loofgroei is een interval van 4-5 dagen aan te raden.
30-05-2012 | Kennisdocument

Virus- en bacterieziekten vormen één van de grootste problemen in de pootaardappelteelt. De huidige detectie van ziek pootgoed vindt plaats door menselijke selecteurs. Veel schade ontstaat doordat de ziekte niet in een vroeg stadium wordt ontdekt. Daarom bestaat er de behoefte aan een snelle en adequate ziektedetectie.
Dit onderzoek was met name gericht op het vinden van de meest...

04-05-2012 | Artikel
In deze artikelen uit 2008 en 2010 wordt ingegaan op de luis- en virusbestrijding in pootaardappelen.Diverse maatregelen zijn belangrijk in de strategie tegen Y-virus.
18-04-2012 | Tip
De problemen met ritnaalden zijn vaak het grootst in het 2e en 3e jaar na grasland of graszaad. De aanwezigheid van ritnaalden is te controleren door (halve) aardappelen in de grond te steken én deze te markeren. De activiteit van ritnaalden begint echter pas op te lopen vanaf bodemtemperaturen >8ºC. Pas bij dergelijke temperaturen zal deze methode meer inzicht kunnen geven.

Pagina's

Abonneren op Kennisakker - Beheersing insekten, slakken en virussen - onderzoek

Pagina's

Abonneren op Kennisakker - Beheersing insekten, slakken en virussen - artikelen
Abonneren op Kennisakker - Beheersing insekten, slakken en virussen - brochures
Er zijn geen brochures voor dit thema aanwezig.
Abonneren op Kennisakker - Beheersing insekten, slakken en virussen - tips

Pagina's

Abonneren op Kennisakker - Beheersing insekten, slakken en virussen - nieuws
Er zijn geen nieuwsitems voor dit thema aanwezig.